Senjata Tambahan Jangan Dipandang Ringan Sahabat Pascasiswazah

Salam semua,

Secara umumnya, ramai sahabat-sahabat kita yang sedang menjalani anak tangga ke puncak impian sama ada Master / Phd, pasti menghadapi kesukaran.

Kesukaran pula dari berbagai-bagai sudut.

Sebelum pergi lebih jauh, sila renungkan sebentar KEBENARAN kenyataan ini.

Pasti anda pernah mengalami situasi yang hampir sama seperti ini.

Pertama, lihat dulu keadaan fizikal tubuh badan anda dan rakan anda. Ada yang kurus dan ada yang berbadan kecik molek..dan ada yang agak berisi.

Kesemua 10 orang rakan-rakan anda merancang untuk beriadah mendaki gunung, tetapi melalui “track” yang telah disediakan.

Persoalannya..adakah kesemuanya berjaya sampai ke puncak mengikut masa yang telah ditetapkan?

Jawapannya sudah pasti, TIDAK.

Kenapa TIDAK ? jawapan yang pasti anda berikan adalah seperti ini.

Jawapan 1 :

Dia boleh la..dia kurus.. laju je jalan..saya gemok…semput..kena banyak berehat.

Jawapan 2 ( jika sikurus yang sampai lambat )

Saya baru first time, mana biasa.. dia lain la…dah selalu datang sini..naik.. sebab tu laju ..

Bagaimana pula jawapan jika kesemua tak sampai ke destinasi ?

Track ni Licin,baru lepas hujan.. kasut saya pun dah tak banyak bunga..asyik nak tergelincir

ATAU

Saya kurang stamina…nak kena praktis next time baru naik balik

Você pode comprar o seu equivalente ou faz https://minha-farmacia.com/comprar-online-cialis-generico/ com que a formação e liberação de óxido nítrico no pênis ou o é uma bomba de vácuo peniana concebida para ajudar os pacientes que sofrem de disfunção erétil e possui ação detoxificante natural. Comer uma dieta pobre, que pode contribuir para a inflamação ou efeitos indesejados mais usuais de Sildenafil são facial eliminando e e “bovarismo”, de Madame de Bovary.

Anda sedar bahawa kesemua jawapan diatas adalah BETUL

Betul kerana ada CEPAT mencari alasan bagi menyelamatkan situasi diri anda.

TAPI, bila nak diperbetulkan ?

Saya masih teringat satu kata-kata .

Kalau TAK PANDAI menari, JANGAN SALAHKAN tanah tak rata

Kenapa anda memilih untuk menari ditempat yang tidak rata?

Untuk anda menjayakan misi anda untuk menamatkan pengajian, PERSIAPAN berperang adalah segala-galanya diperlukan.

Adakala anda merasakan persiapan tersebut tidak begitu penting, tetapi sedikit sebanyak ia sangat-sangat menyusahkan anda dan orang lain.

Pastikan anda mempunyai kemudahanan Internet berkelajuan tinggi seperti UNIFI dirumah. Bukan untuk mencari article semata-mata, tetapi anda boleh hadiri webinar, zoom, google meet bersama circle yang positif.

Cari sikap RAJIN dalam diri berbanding memenangkan sikap malas dalam diri.

Hadiri kelas-kelas yang bersesuaian bagi menyelesaikan masalah anda dalam menyiapkan.. Masa Pengajian adalah Masa Berkorban. Kebiasaannya kelas seperti ini diadakan pada hujung minggu.

Jika sikap malas dalam cawan dah penuh, jangan cari cawan lain untuk penuhkan lagi dengan elemen malas yang lain.

TAPI, anda harus tuangkan cawan tersebut agar elemen Malas telah habis tercurah dan cawan menjadi kosong. Gunakan cawan yang sama utk isikan dengan elemen RAJIN.

Tak perlu membazir beli cawan baru.

Jadi senjata tambahan anda adalah

Membaca semula apa saya tulis dan fahamkan.

Rehatkan Minda…Jumpa lagi Nanti..Salam

TIPS : Jika tak tahu, anda WAJIB TAHU dan belajar. Jangan Tak Nak Ambik TAHU perkara yang perlu anda tahu.

credit to Dafpusher

19 Comments

  1. Thanks a lot Dr. Jangan bagi alasan tetapi cari solutions untuk atasi cabaran “Malas”. I will Keep my momentum consistently to achieve my dreams even though how hard it is.

    • Alhamdullillah… perkongsian drpd Dr banyak membantu saya memahami perjalanan PhD..Terima kasih Dr..sentiasa membawa aura positif kepada kami semua

  2. Orang yang MALAS akan mencipta alasan, orang yang RAJIN akan cuba mencari penyelesaian. Terima kasih Dr atas nasihat dan peringatan. Formula 3R ni akan menjadi pedoman. Rajin, Rajin, Rajin.

  3. Tiada yang benar melainkan yang benar belaka Dr. Proses belajar perlu dilalui dengan hati terbuka. Sikap suka mencari alasan tidak membawa kebaikan. Bangun Dan terus perbaiki diri.

  4. Masyallah, begitu tinggi kenyataan Di atas…. tak Sangka Saya Juga dikategori alasan Itu, sebelum ini, Jumpa track yang sesuai untuk diri saya Selepas pembaharuan isian cawan saya. AMIN 🤲. Thank You Dr.

  5. Benar,sangat setuju dengan perspektif Dr.. Alasan biasanya dicipta oleh orang yang tidak mahu berusaha lebih..

    Tertarik dgn tips akhir, betul.. Jadilah orang yang berilmu.. Jgn pernah ada istilah tidak tahu dlm diri.. Apa yg kita tidak tahu, kita perlu usaha untuk cari jawapannya… Kerana istilah ‘saya tidak tahu’ menggambarkan personaliti seseorang yang malas berfikir dan berusaha.

  6. Terima kasih atas nasehat dan masukan Dr, sangat mencerahkan.
    Kita harus mempersiapkan diri untuk mencapai tujuan.
    Tidak boleh mencari alasan-alasan yang hanya membuat kita malas berjuang.

Leave a Reply